top of page

Jak správně vyndat kontaktní čočky-krok za krokem

Kontaktní čočky jsou pohodlným řešením korekce zrakových vad a správný postup při jejich vyndání z oka je důležitý pro zajištění hygieny a zdraví očí.

Kontaktní čočky

Správné vyndávání kontaktních čoček je základní dovedností, kterou musíme perfektně zvládat, pokud chceme kontaktní čočky používat. Je stejně důležité, jako nasazení čoček.


Postup při vyndávání kontaktních čoček

Musíme si uvědomit, že i rychlé a správné vyndání kontaktních čoček je výsledkem tréninku a zkušenosti. Před vlastním vyndáním čoček si připravte potřebné pomůcky: zrcátko, pouzdro s roztokem na uložení a dezinfekci čoček.


  1. Nastavte si dobře zrcátko, pomůže vám při správném vyndání čočky z oka.

  2. Předtím, než si sáhnete do očí je důležité si důkladně umyt ruce mýdlem a teplou vodou, abyste se vyhnuli možnému přenosu bakterií. Ruce osušte do ručníku, který nepouští vlákna.

  3. Podívejte se směrem nahoru a prostředníčkem odtáhněte spodní víčko.

  4. Přiložte ukazováček na spodní okraj čočky a posuňte ji směrem dolů k okraji oka.

  5. Pomocí palce a ukazováku čočku jemně zmáčkněte a opatrně ji sejměte z oka.

  6. Abyste předešli záměně čoček, pravou za levou nebo obráceně, je dobré vždy začínat u stejného oka.

  7. Poté, co jste čočku vyndali z oka, opatrně ji vložte do kontejneru s tekutinou na čištění čoček.

  8. Při zacházení s kontaktními čočkami vždy důsledně dodržujte hygienu.


Péče o kontaktní čočky

Dodržujte doporučený způsob doby použití, některé čočky jsou jednodenní, jiné mohou být používány opakovaně. Je velmi důležité, abyste čočky pravidelně čistili, dezinfikovali a uchovávali v roztoku, který je k tomu určen. Zabráníte tak infekci, kterou byste si mohli do oka zanést společně s nevyčištěnými čočkami.


Kontaktní čočky ANO nebo NE?

Používání kontaktních čoček není rozhodně zdravotní riziko, ale je nutné o ně dobře pečovat. Je na zvážení každého, jak často a na jakou dobu čočky používá, v První Optice doporučujeme kontaktní čočky používat při činnostech, kdy nám dioptrické brýle mohou překážet, například do práce, při sportu nebo pro různé volnočasové aktivity. Neměli bychom spát s čočkami na očích.

Měli bychom si uvědomit, že pokud máme na oku kontaktní čočku, naše oko není přirozenou cestou pravidelně zvlhčováno slzami a může dojít k podráždění oka, protože rohovka může trpět nedostatečnou hydratací. Je dobré kontaktní čočky používat s rozmyslem a nechat od nich oči někdy odpočinout a vzít si na činnosti, kde nám to nevadí brýle. Naše oči to ocení. Pokud budeme čočky nadměrně používat, může dojít i k rozvoji tzv. syndromu suchého oka.


Rada optika, měření zraku

Pokud máte s vyndáváním nebo nasazováním kontaktních čoček opakovaně problémy, konzultujte svůj postup s očním lékařem nebo optometristou. Mohou vám poradit, jak se vyvarovat případných chyb, jak správně kontaktní čočky nasadit a jak je udržet hygienicky čisté, aby nepředstavovaly zdravotní riziko pro vaše oči.


Zastavte se na kterékoli pobočce První Optiky, rádi vám se vším poradíme. Pokud potřebujete zjistit aktuální hodnotu vašich dioptrií, nechte si u nás přeměřit zrak. Můžete se objednat on-line, využít můžete i možnost objednání telefonicky na čísle +420 775 888 001, nebo prostřednictvím mailu info@prvnioptika.cz. Na pobočkách První Optiky se vám budou věnovat odborníci, kteří vám rádi poradí a pomohou.

1 comentario


Bună, mă numesc Andrei. Am avut o experiență excelentă cu BDM Bet Casino https://bdm-bet.bestcazinourionline.ro/. Procesul de logare a fost rapid și fără probleme, iar interfața este prietenoasă și ușor de navigat. M-a impresionat diversitatea jocurilor, de la sloturi la jocuri de masă. De asemenea, am apreciat promptitudinea suportului tehnic, care a răspuns rapid la orice întrebare am avut. Bonusurile sunt atractive și frecvente, ceea ce face experiența și mai plăcută. În concluzie, BDM Bet este un cazinou online pe care îl recomand cu căldură.

Me gusta
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page